Wednesday, November 28, 2012

Diary 69 : Kursus Intervensi Pelajar: Kepimpinan

23-25 November 2012

2-3 hari sebelumnya aku dijemput untuk menjadi fasi bagi kursus ini memandangkan kekurangan fasi perempuan. disebabkan ajakan itu daripada kakak senior yang baik hati, aku tak sampai hati menolak. lantas terus setuju.

bertolak pada pagi Jumaat, 23hb dgn kak Farhana dan kak Farah jam 11 pagi lebih..hampir jam 12 tengahari lebih kami sampai...kami terus dijamu makan tengahari sebelum diberikan sebuah rumah kayu untuk didiami.


petang bermula dengan aktiviti ice-breaking dan pembahagian kumpulan. diikuti aktiviti luar iaitu flying fox, abseiling, dan teambuilding cross river. Malam taklimat tentang teori kepimpinan oleh Dr Jalil dan berakhir dgn permainan 'cari burung hantu'...disebabkan cuaca dan keadaan...aktiviti dilakukan di padang lapang berhampiran penginapan. mata peserta diikat dengan kain dan dipisahkan antara satu lain. ketua kumpulan akan membunyikan suara binatang mengikut kumpulan dan ahli perlu mencari ketua mengikut bunyi dgn mata semua diikat. sesi kedua..hanya ketua tidak dikat mata dan ketua perlu memberi arahan kepada ahli utk menempuh jalan ke destinasi yg telah ditetapkan. sebelum tu, aku dan fasi perempuan kena pindah rumah sebab masalah teknikal...geram tapi syukur dan seronok juga sebab dapat rumah lagi cantik...terus teringat kat Abah...mesti Abah suka datang sini... 

rumah tradisional yang aku impikan...

hiasan dalaman rumah penginapan

ukiran katu pada pintu dan  tingkap
sungai kecil di kawasan Sedim Vista cottage
masakan kampung yang sentiasa membuka selera...tak lupa sambal goreng yang menjadi rebutan..
24hb..adalah aktiviti outdoor sepanjang hari. selepas senaman pagi dan sarapan. kami menuju ke Tree Top Walk. aktiviti pertama adalah Paint Ball. ada 4 kumpulan. setiap kumpulan akan bermain 2 pusingan. sementara menunggu peserta bermain Paint Ball. para fasi sempat merasa menunggang ATV...wahhh..aku memang lemah lutu nak naik benda ni..dahla tak reti naik motorsikal...tapi dah semua fasi naik...malu pula aku tak naik...malu tapi mahu...kumat kamit mulut baca doa2...alhamdulillah...semua selamat...walaupun lebam2 kaki...hehehe

lepas naik ATV, giliran fasi pula main Paint Ball...wahh...tak puas aku main sebab mask aku asyik kabus saja..nak tembak pun tak ada tujuan..hasilnya habis tudung aku kena...nasib baik badan2 aku tak kena...boleh lebam woooo....
lepas tu..aktiviti water confident pula...yang ni aku tak buat...cukuplah peserta saja...aku tukang tengok saja...ptg pula jungle trekking dalam hujan...habis badan dan kaki aku kena pacat..nasib baik dia dah jatuh sbb kenyang..kalau aku tengok mesti menjerit bagai pontianak...geliiiiiii....tapi saja buat2 cool depan orang...
malam aktiviti buat kapal dan tiup belon...belon akan diletakkan di bawah meja (meja di terbalikkan) dan semua ahli kena berdiri atas meja. kumpulan yg paling ramai ahli naik dgn belon tak pecah adalah pemenang...

esok pagi ada senamrobik oleh Dr George, aktiviti berkaitan 'membuat keputusan' dan sedikit taklimat dan kemudian majlis penutup.  


aktiviti membuat keputusan




1 JempuTlah BerbisiK:

Anonymous said...

lovely jubbly fantastic thanks so much

My blog post: accident claims