Wednesday, December 31, 2014

Aku dan Blog - Masihkah Relevan?

Aku mula berkecimpung dalam dunia blog pada tahun 2008. seingat aku masa tu blog sedang meningkat naik sedangkan FB sedang diperkenalkan (fokus di Malaysia)....antara insan yang mempengaruhi aku untuk jadi blogger adalah En Azhan Othman a.k.a Abg An...bakat menulisnya memang tak dapat disangkal...waris Abah yang terutamanya...yang lain lain ni terkena sipi-sipi saja...

sehingga saat ini, tahun paling aktif aku jadi blogger adalah 2009..124 post...tu diaaa...aku pun tak tau aku cerita apa???...mungkin waktu tu aku sedang mula mengenal dunia...baru konvo...dapat kerja...putus cinta...kenal cinta...opsss...hahahah...semuanya aku cerita...tapi ada la tapis2 juga...ada sikit juga aku tinggal untuk simpan...antara aku dengan Tuhan...

aku pernah letak link blog aku di FB...memang ada kesan. ramai pula yang tahu...aku jadi segan. sbb blog ini boleh dikatakan separuh diri aku yang lain...kisah peribadi aku..keluarga..sahabat..kerja...cinta...persepsi aku yang mungkin betul mungkin salah..pandangan hidup aku yg tak semuanya betul...dan segala-galanyalah yg tak mampu aku ucap dgn kata-kata...mungkin ada di blog ini...jika diizinNYA jua...

aku pernah rasa sangat dihargai dan gembira apabila ada kisah aku dicoretkan oleh blogger lain. dan aku dapat rasa kegembiraan itu apabila kisah insan lain turut aku coretkan di sini. bukan apa...ada kata-kata yang tak mampu aku luahkan...jadi menulis, menaip adalah antara jalan terbaik untuk aku sampaikan rasa hati walau ada yg kata tetap tidak sama...tapi sekurang-kurang itu cara aku...

menulis bukan mudah. walau hanya seringkas menulis blog. sekalipun kau punya idea dan cerita yang melimpah ruah...tapi jika kau tiada masa, ruang, peluang...tidak berjaya..blog perlu ada komputer,ipad etc dan penting sekali internet...samalah yg konvensional sekalipun...perlu ada kertas dan pen...Jika kau dah ada semua pula...tak ada idea pun satu hal...kesimpulannya...yang nampak mudah belum tentu mudah..

Secara peribadi...blog banyak bantu aku...berapa banyak blog yang dah aku rujuk...dari resipi, pengembaraan...agama..dan lain-lain...dan untuk aku...sehingga ke saat ini...untuk tahun 2015 dan seterusnya...atas izinNYA jua...aku cuba sedaya untuk terus blogger...walau masa, ruang dan peluang makin suntuk dan terhad...tapi apabila ada teman-teman berkata

"Fuzah..lamanya tak post baru"...aku jadi terharu...tak sangka blog aku masih ada yg sudi berkunjung...maka aku pula mengerti dan belajar memahami....

bermula daripada aku keluarkan link blog dr FB aku...aku berniat...biarlah tiada pembaca..biarlah tiada yg 'like'...biarlah tiada yg komen...tapi aku puas catatkan kisah & cerita aku yg pastinya daripada DIA sebaik baik dan seindah-indah pengarah kisah untuk hambaNYA...

aku harap...apa yg ada dalam kisah aku...coretan aku di blog ini, dapat disaksikan hikmah akan setiap perancangan dan peristiwa sebuah kehidupan insan..aku harap...bila aku sudah tiada nanti...setiap kisah yg ada dapat mengukir senyuman yang membaca terutama mereka yang kenal dan dekat dalam hidup aku. kalau ada yg membacanya terluka pula...aku mohon sebanyak-banyaknya keampunan dan kemaafan kerna aku tidak sempurna dan penuh dgn dosa...Maafkanlah aku...Ampunkanlah aku...

dengan lovely Anis
'Bisik-Bisik Intan'....terima kasih cinta hatiku...moga diberi kekuatan olehNYA dan moga kita diberi rahmat dan keampunan selamanya kita telah, sedang dan akan bersama...

moga terus tabah
moga terus dalam rahmat dan cinta Allah

Selamat Datang 2015

0 JempuTlah BerbisiK: