Friday, December 12, 2008

Ozeki San

dua hari lepas, aku terima salam Ozeki San drpd Dr. Zainal. kata dr. Ozeki San ni asyik sebut pasal aku je masa lawatan ke Yokohama. alamak. terperasaan la pulak.heeee...dalam diam. rasa terharu jg. ingat lagi Ozeki San kat aku...isk3..

siapa Ozeki San ni?



Ozeki San atau nama penuhnya Ozeki Yasuhiro adalah salah seorg lecturer di Yokohama City University (YCU) dan merupakan salah sorg org kuat program summer science yg aku join tahun lepas. dah nak jadi rezeki kami (aku dan Bed), Ozeki San ni sangat baik dgn kami berbanding dgn peserta program lain. maybe sebab dia teruja tengok kami pakai 'topi' yg berwarna-warni kot.

baiknya Ozeki San. dia bawa kami jalan2 lepas habis program. Tokyo. Shibuya. Harajuku. dll. dia belanja tau. dia jg ada bawa kami pergi tengok pesta bunga api yg mmg cukup femes kat Japan.


baiknya Ozeki San. dia bawa kami jalan2 cari makan. walupun susah nak cari makanan Halal. tapi dia tetap tak putus asa. dia belanja juga tau.

baiknya Ozeki San. dia sentiasa sabar melayan karenah kami yg macam rusa masuk kampung. tenang melihat kami yg asyik berhenti mengambil gambar. tabah membawa kami mencari tempat2 yg dihajati.



sungguh tak terbalas budi baiknya pd kami. berada di tempat org. dilayan penuh hemah. adalah anugerah terindah. dan. Ozeki San anugerah Allah utk kami.

kerana rindu agaknya. Dec 2007. Ozeki San dtg melawat. terkenang budi baik. kami melayannya sebaik mungkin. tetamu. harus dihormati. kami bawa jalan2. kami bawa makan2. paling tak lupa. Ozeki San cukup gembira dapat masuk dan menikmati suasana masjid Al-Malik USM.

betul kata org. gunung daik bercabang tiga. budi yg baik dikenang juga. Insyallah. moga Allah memberi hidayah dan petunjuk utk insan yg mencari erti kebenaran ini.

5 JempuTlah BerbisiK:

manjafari said...

hmmm mmg pun fuzah...fari pun sgt t'haru dgn masyarakat kat sini...
mereka lyn kta sama rata...
even kta merupakan penganut agama Islam.
kdg2 sedih sgt bla tourist dtg m'sia kta buat bodo je kat depa ni...
tp bila kta dtg tmpt depa, kta dilayan dgn begitu sempurna...
so moral of the story is....
masyarakat m'sia buka mata luas2...
jgn sombong sgt!!!
org luar lyn kta dgn baik, kta patut lyn depa sama baik jgk...
mungkin amat ssh mereka nk dpt hidayah Allah,tp kta sbg umat Islam bleh b'dakwah dlm masa yg sama...t'pulang pd individu tu nk terima atau tidak...
jgn la anggap diaorg ni terrorist...

msyakiro said...

meeting a good person is a treasure in the sea

msyakiro said...

a Bad friend easy to meet hard to forgive. easy to say than done.Forgiving others is just forgiving yourself.....
Ya Allah .... give us strength

wan fara said...

a ahh
ingat thn lepas u ngan bed g bwa dia jenjalan =)
oh ini lah ozeki san itu, hihi
so nicee~~

nnti fuzah bwa farah jenjalan lak leh? :P
nk dtg malasia thn depan ;);p

FuzAma said...

manjafari : setuju!pengalaman mendewasakan kita kan. :)

mysakiro : thanks a lot bro! love u always...sungguh kemaafan itu yg terindah

wan fara : oh nak dtg Malaysia ke..eh sila2..nanti fuzah bawa p jalan2 kat universiti dlm taman k.. :P