Saturday, January 24, 2009

Suratan atau Kebetulan I

pertama kali tinggal jauh drpd famili. masa aku di matrikulasi dan universiti. sejak tu. bilik aku cuma bagai persinggahan. tu pun kalau waktu cuti tak ada aktiviti. dapat jglah aku lepak2. berangan2. kemas2. hias2. tapi takla sehebat masa zaman ada angka satu kat depan dulu. sanggup berhabis duit. lenguh2 kaki. cari barang. kain. perabot. utk bilik kesayangan.

kiranya. nak jadikan. 'bilikku syurgaku' la kononya. dan walaupun bilik aku taklah sehebat bilik istana puteri Mia dalam cerita Princess Diaries. tapi. aku cukup puas hati. paling penting. heeppiii!!!

tapi...tu dululah.sekarang bilik dah agak serabut. yelah. masa dah tak macam dulu. balik pun. tido. lepas tu. balik hostel. dah tu. habis semester je. bilik mesti penuh dgn buku2. barang2 dari hostel. Jadi...sekarang. bila dah settle semua tu. aku nak kemas dan hias puas2 bilik kesayangan aku ni. heee...

mesti pelik kan. apa kena mengena pula kemas/hias bilik dgn tajuk ' suratan atau kebetulan'. heee. begini ceritanya. tengah aku kemas2 almari. lipat baju2 lama. aku terjumpa t-shirt sukan masa SMK dulu. dan rupanya. kat belakang t-shirt tu. ada tulis.

We Lead
SMKTAM


lalu aku pun teringat. sama dgn moto USM. 'Kami Memimpin'.dan entah kenapa aku terfikir. mungkin Allah bagi petanda kat aku dulu. yg aku akan belajar kat tempat yg guna slogan We Lead jg. sebab aku pernah ketawa bila baca slogan ni. lastly. aku jg yg cukup bangga dgn moto ni. hmmmm...



bisik sikit: Allah banyak bagi tanda utk kita. cuma kita sj. tahu atau tak. sedar a
tau tak. dan kata abang kit. tak ada kebetulan dalam hidup ini. melainkan suratan takdir yg telah ditentukan.


2 JempuTlah BerbisiK:

ainunl.muaiyanah said...

kita kalau mula-mula masuk bilik mmg semangat kemas itu ini tetapi sekarang ni dah tak semangat sgt. fikir kalau balik bilik nak tido je. seminggu sekali baru kemas sungguh2

FuzAma said...

ainunl...sangatla bersetuju! tu pun kalu mood mengemas datang..kalu tak...hmmm...hagham...