Friday, January 23, 2009

Jalan2 mencari makanan Halal 3

masa tengah discussion dgn Pauline (RO Healthy Campus) . aku baca 'University of Hong Kong Sustainability Report'. habis je baca. aku tetiba kata.

"I nak pergilah Hong Kong's University. I nak tengok betul tak mcm dalam report ni"

"yaaa...u akan pergi"

masa tu. bagi aku. cuma bual2 kosong. walau sebenarnya mmg impian di hati. hinggalah satu hari aku dapat tahu ada conference pasal 'global warming' dan mohon utk penyertaan. Alhamdulillah. sudah jadi rezeki. aku terpilih. dalam hati. tersemat cita-cita utk mengotakan apa yg pernah dikata. walau mungkin ucapan dulu sekadar bualan. tapi kini. impian hampir jadi realiti.

Jadi..tanggal 15 Julai 2008...terbangla aku ke Hong Kong. bersendirian. tapi...utk post kali ni..aku tak cerita pasal pengalaman kat sana..sebab tak compile info lagi...heee...cuma kali ni aku akan cerita pasal makanan2 kat sana...as usual..ada yg aku telan..ada yg tak...

kat sini tak susah cari makanan halal atau asian food. buktinya..nasi lemak, laksa, mee udang dll pun ada dijual kat food court sana.


  • ha yg ni makanan yg tak aku telan..tengok je la...


  • seterusnya.makanan utk sarapan dan tengahari. sangatlah banyak!mmg mengahla nak habiskan. paling best tengok pinggan mangkuk depa yg cantik dan unik. (oklah kalu dibandingkan dgn kafe2 kat USM)










  • utk makan malam. sendirian berhad. dua malam pertama. geng2 muslim/at buat kenduri. masak ramai2. kami shopping dan masak kat hostel. nampak je tulis halal kami amik. tawakal. tapi. boleh tahan banyak jg produk halal. dan bestnya hostel HKU siap ada dapur, freezer, microwave dll. malam berikutnya baru kluar. nasib baik ada Hakim dari Singapura. dialah yg jadi pemandu pelancong. ha ni baru betul2 jalan2 cari makan.


shopping time


bahan masakan


bilik masak/pantry...depa panggil common room


1st night's dinner


2nd night's dinner



  • ni makanan masa tea break






ok...ni je makanan yg sempat aku melantak..kira sampai semua pakat tegur kata pipi aku makin naik bila balik...huhuhu.


bisik sikit: rasa was2 aku makin menurun...doa+tawakal=makan.



2 JempuTlah BerbisiK:

ainunl.muaiyanah said...

fuzah : sedapnya.. macam nak makan je.. sedapnya...

makin menambun la saya kalau macam tu

FuzAma said...

ainunl..sabar k..sabar..fuzah faham..fuzah pun..terus cari makan lepas buat post entry ni k..huhuhu