Sunday, November 16, 2008

Bas Oh Bas

Hari ni mcm biasa aku balik Penang naik bas. Ntah ada sambutan apa, ramai betul org nak balik Penang. Punyala ramai sampai kena berbaris kat belakang restoran Marrybrown. Tengah menunggu tu tetiba teringat pulak nak cerita psl bas utk post kali ni.

Masa kecil2 dulu, aku jarang naik bas. Boleh bilangla berapa kali aku naik bas. Teringin juga nak naik bas bila tengok kawan2 naik bas sekolah. Aku beruntung. Pergi mana2 mama/abah hantar. Bila naik sek. men. Abg Kit pula jadi driver. Kadang2 aku jalan kaki. Sampailah aku dah besar sikit aku start naik bas bila pegi hang out hujung minggu dgn kengkawan. Tapi tu kena ada kawan. Tak berani naik sesorg. Rasa segan je. Rasa mcm semua org tengok kita masa kita naik bas tu. Lps tu segan nak tekan loceng. Nak kena berdiri, berhimpit2, tolak2 mcm2 la. Tapi best. Enjoy tengok macm2 perangai org. sekrg dah rindu nak naik bas kat Pekan Rabu tu.

Bila kat matrik, aku belajar naik bas dari Perlis ke AS. Tapi time balik je, bila nak balik matrik mama/abah still hantar. Bila aku masuk USM. Pun sama. Tapi dah maju sikit sebab aku dan berani naik bas sorg2. dan sekarang aku dah jd pelanggan setia transport popular ni. Dan tak segan. Dah tak takut. Sepnjg hidup aku, boleh thn banyak jugalah jenis bas yg aku dah naik. Bas mini. Bas sekolah. Bas persiaran. Bas komuter. Bas satu tingkat. Bas dua tingkat. Cuma bas kilang/pekerja je belum.heee. paling bangga bila naik bas matrik & USM. Hahaha…okla skrg aku nak crt pulak pasal bas di luar negara yg sempat aku amati.

Jepun. Bas kat sini mmg pengangkutan utama selain teksi dan subway. Bersih dan driver dia siap bertopi dan berpakaian seragam. Ada yg pakai hand glove lagi. Kat sana aku cuma dapat naik bas yg disediakan pihak universiti sana. Bas dia comel, kecil dan bersih. Jarak tempat duduk pun muat2 sj. sampai lutut aku pun blh tersentuh seat depan.Uniknya, bas yg aku naik ni ada seat extra yg boleh dilipat kat tengah bhgian laluan. So kalu buka seat tu mmg tak boleh jln2 dlm bas la.

Hong Kong. Bas paling popular selepas teksi. Aku berpeluang naik bas mini(macam van) dan bas dua tingkat. Masa naik bas mini, kita hanya perlu jerit shj kalau nak berhenti. Tak ada loceng. Paling best naik bas dua tingkat. Mcm roller coaster. Apa taknya. Dahla laju. Dgn jalan kat sana yg bersimpang siur dan berbukit bukau. Mmg aku puji driver dia. Cekap dan cermat. Ha..tp kat sini tak dakla pakai baju seragam yg bertopi2.

UK. Masa di Cambridge kami disediakan bas yg khusus oleh pihak universiti. Dalam bas ni siap ada pantry utk buat kopi dan toilet. Masa pegi London sempat juga la naik bas dua tingkat tapi tak sempat enjoy sangat sebb ramai org dan kejar masa. Tapi aku tak lupa bila muka aku kena langgar dgn beg mat salleh yg nak turun. Sakitnya! Tula..kecil sangat..


Hollands. Bas kat sini pakai elektrik dan ada laluan khas sendiri. Bas dia pun panjang ala2 macm keretapi. Kalau kita berdiri kat tempat sambung dalam bas tu dapat rasa dia bergerak2 bila bas tu membelok. Kat sini ada kaunter khas utk beli tiket. Lepas tu just scan je bila naik bas.

So itu sj crt pasal bas kat bebrpa tempat yg menarik perhatian aku. Apapun aku mmg suka naik bas. Mcm2 gelagat org bleh kita tengok. Mcm2 gaya. Dan aku harap sistem bas di Malaysia dipertingkatkan lagi mutunya terutama dr segi masa. Tak mustahil jika bas menjadi salah satu pengangkutan utama di negara ini sprit negara2 maju lain di samping pada masa yg sama mengurangkan msalah traffic jam dan pencemaran udara yg semakin meruncing. Bayangkan. Semua org skrg sudah mampu beli kereta. Sebuah rumah saja paling lekeh pun ada dua buah. Tu paling lekeh. Paling bagus? Dan tak mustahil jumlah kereta lebih banyak dari jumlah manusia. Kalau kecil boleh lipat2 tak pa juga. ini tak. Mesti besar2. Lepas tu, kena renovate rumah pulak. Bkn tambah bilik utk org tapi buat bilik utk kereta. Sampai dan tak ada tanah. Semuanya berlantaikan batu. Pernah juga aku terfikir…sampai bilala benda ni nak selesai. Traffic jam? Jerebu? Hujan asid? Accident?

2 JempuTlah BerbisiK:

wan fara said...

hihi comella mse fuzah cakap sal malu nak tekan loceng tuh.
ingat kan mse kecik2 dlu farah je yg segan :P
anyway interesting post..!~
new infooo...

FuzAma said...

eh..samala kita ek..hehee...