Friday, November 14, 2008

Diary 1

Mama, abah n abg kit dtg jemput aku balik Kedah. jumpa kat masjid lepas office hours terus kami pegi dinner kat Khaleel. port lepak paling femes geng USM. puas tengok abah dapat makan roti canai. 2 biji pulak tu. abg kit pulak order murtabak ayam. mama makan nasi campur. aku makan fish n chip.hahaha...bila lagi nak makan 'mewah2' kan. kalu sendiri jgn harapla. jimat cermat la katakan. selesai dinner, pegi topup minyak kat Petronas. then terus ke bridge. besala...waktu2 begini memang time 'roti gardenia dgn jam' kat bridge tu...teringat pulak iklan2 jalan raya Adibah Noor kat tv. so along the journey, macam2 kami sembang.luahan perasaan la pulak.heee...

sebelum sampai AS, singgah sat kat R&R Gurun utk solat. Hah..nak jadi cerita. lepas aku solat, kain sarung telekung aku tak boleh buka sebab aku ikat mati. terkulat2 jugakla aku berusaha utk uraikan ikatan. nasib baik org tak ramai. cuma ada dua org makcik je. tengah aku berusaha, ada sorang makcik dtg tegur aku. aku pun dengan rasa mls nak usaha lagi terus minta tolong makcik tu. makcik tu bagi kat aku pengepit kuku dia dan setelah berusaha maka terurailah akhirnya ikatan kain aku.hahaha...yg teruknya. aku dah tak kisah kalu kain tu dah rosak. alamak!aku dah buat vandalisme...huk3...terpaksala...maaf ya!

pastu masa aku nak keluar surau, terjumpa pulak dengan bekas Penolong Kanan HEM sekolah menengah aku merangkap guru bahasa melayu masa form 4 merangkap kawan baik mama masa kat UKM. Sekarang dia dah jadi Pengetua kat SMK kat Kubur Panjang. Aku pun sapa, salam dan sembang2. tak taula aku dia ingat aku lagi ke tak. tapi tak kisahla. guru tak ingat murid perkara biasa tapi murid lupa guru perkara luarbiasa. tak baik woo lupa cikgu2 kita. ingat tak...guru2lah insan kedua yg mendidik kita selepas ibubapa . jasa mereka tak kan terbalas oleh kita. mungkin sebab aku ni anak bekas guru. maka aku tahu betapa besarnya pengorbanan seorg guru. malah abg kit pun sekrg sudah bergelar guru. ikut jejak abah. aku??tak kot. rasa cam tak terpikul jadi seorg guru. bukan calang2 tau. hati kena ikhlas. sabar. nak bagi ilmu. nak didik anak org jadi manusia. so..sungguh mulia seorg guru tu.

dalam pukul 9 pm lebih kami bertolak ke AS dan selamat sampai dalam pukul 10 pm lebih. Alhamdulillah. oh ya! malam ni bulan mengambang penuh. Subhanallah. cantik sangat!lama sudah rasanya aku tak tengok bulan lama2. puas sangat dapat tengok bulan yg bersinar bercahaya sepnjng perjalanan tadi. Masyallah. Alhamdulillah.

0 JempuTlah BerbisiK: