Sunday, November 16, 2008

Best ke USM ni?

On d way dari jetty ke USM, sempat berbual dgn sorg budak first year course social science. katanya ada exam esok.last paper. baru dtg dari umah. habis exam. balik umah lagi. besala. baru lagi. gejala homesick tu masih utuh. aku dulu pun macam tu. setiap minggu balik. tapi lama2. sampai kena telefon bila nak balik umah.

This girl mengadu. katanya tak seronok kat USM. WaH!!! terkejut jg aku. kenapa? ni pilihan ke berapa. ketiga. katanya. habis nak masuk U mana? ingat nak pegi UM ke UPM ke. aku senyum jee. aku balas. saya pun masuk USM bukan pilihan saya. course lelong lagi. tapi takpe. awak baru lagikan. aku memujuk. dan aku terus mendengar luahan hatinya. Best ke USM ni?

katanya. USM ni kecil. pi mai pi mai tang tu. tak tau nak pi mana. hujung minggu boring je. aku gelak saja. mmg nak balas. tp tunggu dulu. katanya lagi. dia mmg tak minat sangat course dia skrg. Well..perkara biasa utk yg bernama student. dpt course yg tak minat. habis awk minat apa? Sy minta nak jadi cikgu. ermm..mungkin sy baru lagi kot. nnti2 minatla tu. katanya smbil pujuk diri sendiri.

dan perlahan2 aku membalas. mmg USM ni kecil. tapi tak semua tempat dlm USM yg awk dah pergi kan? dia setuju. betul. muzium USM sy belum pegi lagi. padang Minden pun. aku balas lagi. awak tau tak. ambilan USM kali ni dikurgkn berbanding sbelum ni. jadi bila ambilan kurang. hanya yg betul2 berkualti, terbaik dan terpilih sj USM ambil. dia ketawa. cuma merendah diri. bagus sangat la saya ni. bagus! sbb tu dapat masuk USM. pasal course tu. redha sj. sebenarnya kita sendiri pun tak tahu apa yg sebenarnya kita minat. tak tahu apa yg terbaik utk kita. bersyukurlah apa yg kita dpt. Allah lebih tahu apa yg terbaik utk kita. dia diam sj.

masing2 diam. melayan perasaan. dlm hati. aku berbisik. aku pun tak pernah sangka dapat masuk USM. tak pernah terlintas pun. rasa diri ni tak layak. aku pun kalu blh teringin nak stay jauh. tak kan nak kat area utara je. tapi...manusia hanya merancang. skrg...dalam hati aku...terlalu sayang dan cintakan USM. walaupun aku selalu kata kat kawan2 yg aku nak kluar dr USM. dah boring dgn USM. tapi..dlm hati..hanya Allah yg tahu. sedlm mana cinta kasih aku telah tertumpah di menara ilmu ini.

di sini aku belajar tentang erti kejayaan. erti kegagalan.erti persahabatan. erti kejujuran. erti keikhlasan. erti kesetiaan. erti pengorbanan. erti kasih. erti sayang...dan erti cinta. USM juga memberitahu aku. bahawa tiada yg mustahil dlm hidup ini. selagi ita percaya dan yakin. USM membuktikan pada aku bahawa setiap yg berlaku ada hikmahnya. sengaja atau tidak. sedar atau tidak. suka atau tidak. segalanya ada hikmahnya.

So..best ke USM ni?

5 JempuTlah BerbisiK:

wan fara said...

besttt!!~
usm sgt bestt
bagus explaination yg bgus
dorg tak sedar ke usm tuh besttt??
hhuhuhu kalau stakat nak g UM ngan UPM sbb nak stay KL watpe kan?
bukan snang nak msuk USM tuh
huhuhuhuhu~~

good job fuzah =)

ainunl.muaiyanah said...

saya ingat dimana-mana pun best bergnatung macam mana ni sesuaikan dgn keadaan kot.. huhu

FuzAma said...

fara: heeee...tak kenal lagi tu fara, dah knl mesti jatuh cinta punya la..

ainunl: setuju!semua U pun best. di mana bumi dipijak. di situ langit dijunjung. walu hujan emas kat tempt org, hujan batu jg yg jadi pojaan.heee

Hafezul said...

Fuzah,susah la nak komen kat blog ko.asyil fail jer.Ni cubaan ke 89 ni. Bravo la wei konasihat budak tu cmtu.n tadi aku nak kata ko jgn lpa ckap kat budak tu jgn tlibat ngan politik USM aka HEP K.A(kiss ass).n hang ajak la bdak tu join kempen2 hang.Msti dia x boring n x pi mai pi mai tang tu jer.ok,hidup kedah!!haha~~

FuzAma said...

Zul : hahaha...org lain ok je pun. line tak clear kot?..well..aku tengah2..yg mana sokong alam sekitar kira geng aku la tu...heee...hidup kedah!..(perlu ke?)